Zamieszczone przez namo
Zmierz swoje przyśpieszenie
Zwiń
X
-
szkodzisław
To trzeba było wrzucić temat na Off Topic http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=6 a jeśli miała być porządna zabawa to na http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=1273
-
namo -
Apropos wyższego próbkowania - więcej niż 1 raz na sekundę - zapomnijcie o tym. Ten aspekt GPS jest technologią podwójnego zastosowania potrzebną przy naprowadzaniu broni. Bomba, rakieta czy samolot zasuwają 300 m/s. i tam częstotliwość próbkowania i wyliczania pozycji potrzebna jest nawet większa. Dla użytkowników cywilnych wystarczy 1 raz na sekundę.Hanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-
-
Raczej ustalić stałą prędkość jazdy 100km/h wg GPS, sprawdzić ustawienie wskazówki prędkościomierza, powinno być około 105-110km/h zależnie od rozmiaru opon - 195/60R15 - ok. 105km/h, 205/55R16 ok. 110km/h, tak mniej więcej jest u mnie, i wtedy zrobić myk z nagrywaniem prędkościomierza, można nagrywać aparatem co kręci 60fps i mamy dokładność 0,0166(6)s
Komentarz
-
-
Jestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm - ale i tak uwazam ze dokkladniej bedzie "skalibrowac sobie licznik GPS amatorskim (standardowa dokladnosc pomiaru predkosci +/- 0.3 m/s) a pozniej wykonac nagranie kamera i policzyc klatkiZamieszczone przez Hanz2kApropos wyższego próbkowania - więcej niż 1 raz na sekundę - zapomnijcie o tym. Ten aspekt GPS jest technologią podwójnego zastosowania potrzebną przy naprowadzaniu broni. Bomba, rakieta czy samolot zasuwają 300 m/s. i tam częstotliwość próbkowania i wyliczania pozycji potrzebna jest nawet większa. Dla użytkowników cywilnych wystarczy 1 raz na sekundę.- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
namo
Ja myślę że ten programik to będzie po to by doskonalić umiejętności wajchowania lewarkiem zmiany biegów i pracy lewej nogi. Nawet gdy aplikacja pokaże nam 12 sek do 100 to postarajmy się zrobić to szybciej pobijając poprzedni rekord. I tak w kółko aż powiemy "szybciej się nie da". Czy to będzie 6 sek czy 8 sek nie ważne, ważne że po przygodzie z tym programikiem "zwijam" szybciej niż wcześniej.
Nie ma sensu porównywać swojego wyniku z katalogowym czy jakimkolwiek innym. Po co jakieś 0.5 do 0.7 sek różnicy jest w zależności o litrów paliwa w baku.
Komentarz
-
Skąd masz takie dane? Nie wiem jakiego masz GPSa, ale po pierwsze jeśli rzeczywiście miałbyś 20 próbek na sekundę, to mapa płynnie powinna się zmieniać (standardowy film ma 25 klatek/sek). Już nie wspomnę, że żaden GPSowy procek nie wyrobiłby z taką częstotliwością. Jak zmierzyłeś dokładność 3D? Zakłada, że masz dostęp do profesjonalnego sprzętu pomiarowego?Zamieszczone przez Jac_ekJestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 22:00 ]
Raczej powiemy "czas na wirusa"Zamieszczone przez namoI tak w kółko aż powiemy "szybciej się nie da".
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 09 22:00 ]
I najlepiej próbować na czczoZamieszczone przez namoPo co jakieś 0.5 do 0.7 sek różnicy jest w zależności o litrów paliwa w baku.
Komentarz
-
-
Na codzień pracuje na Leica GPS1200, jak chcesz jego dane to masz je TU, o cene nie pytaj ;-) moge jeszcze powiedziec ze w pomiarach statycznych (>45 min na punkcie) mozesz nawet uzyskac 5mm dokladnosci 2D 10mm 3D ;-) - na codzien pracuje sie jednak w trybie RealTimeKinematic (RTK) i tu masz te nedzne 3cm co nadaje sie tylko do niektorych specyficznych zastosowan w geodezji.Zamieszczone przez winni77Skąd masz takie dane? Nie wiem jakiego masz GPSa, ale po pierwsze jeśli rzeczywiście miałbyś 20 próbek na sekundę, to mapa płynnie powinna się zmieniać (standardowy film ma 25 klatek/sek). Już nie wspomnę, że żaden GPSowy procek nie wyrobiłby z taką częstotliwością. Jak zmierzyłeś dokładność 3D? Zakłada, że masz dostęp do profesjonalnego sprzętu pomiarowego?Zamieszczone przez Jac_ekJestem uzytkownikiem cywilnym GPS'a ktory ma czestotliwosc probkowania 20Hz, czyli 0.05 sek i dokladnosc 3D siegajaca 3 cm
Jednak tym sprzetem (podobnie jak i zwyklym GPS) nie pomierzysz dokladnie przyspieszenia wiec tak jak juz wczesniej pisalem - potrzebna jest metoda kombinowana i tyle- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
-
No nie wogole ;-), cywilny gps to tez sprzet geodezyjny a o takim rozmawiamy miedzy innymi. No chyba ze czegos niewiem ;-)Zamieszczone przez winni77No tak, ale my tu nie osprzęcie geodezyjnym... Polska instrukcja dla zainteresowanych.
jednym z argumentów przytoczonych wyżej, który eliminował gps z użycia go do w miarę dokładnego pomiaru przyspieszenia samochodu było jego próbkowanie, dlatego napisałem że dysponuje sprzętem który ma wyższe próbkowanie i mimo tego nie użyłbym go do pomiaru przyśpieszenia.
Dla mnie EOT w tej kwestii- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Czyli podsumowując, metoda kuchenna - najlepiej aparat foto kręcący 60fps, najprostszy GPS do skalibrowania prędkościomierza, kręcimy obrotomierz, w najprostszym, darmowym programie do edycji video zliczamy (program zlicza) ilość klatek (przeliczamy wówczas na czas) albo czas trwania interesującego nas fragmentu filmu i takim oto pomiarem pośrednim otrzymujemy odpowiedź czy pora już na wirusa czy nie :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Jac_ek, to omów się z kolegą na pomiar a nie łap mnie za słowa. Twoje 20 Hz służy do przyspieszenia pomiaru w miejscu - po prostu szybciej zbierasz próbkę statystyczną. A cywilem jesteś o tyle, że twój odbiornik i jego nabywca są wpisanie do rządowych dokumentów w kilku krajach. I spróbuj swój odbiornik sprzedać do Korei Północnej czy Iranu. Ciekawe jak długo będziesz oglądał świat zza krat jak cię złapią za naruszenie eksportu technologii podwójnego zastosowania.
uncw.edu/.../EC%20Learning%20Tool%20REV%20Oct%2007.pps
PozdrawiamHanz2k
1,8 T by MT
:admin: bo nie użyłem Szukaj
Komentarz
-

Komentarz